Zdravotná starostlivosť
Nové postupy v prevencii a terapii tráviacich porúch králikov
Tráviaca sústava králikov je veľmi citlivý systém, ktorý rýchlo reaguje na akékoľvek výkyvy v kŕmnej dávke, spôsobe chovu, na stres či už podstavový, klimatický ale aj výstavný či transportný.
Je nutné si uvedomiť, že okrem trávenia a absorpcie živín, tráviaci trakt plní aj dôležitú obrannú funkciu. Tá je zabezpečovaná v súčinnosti s viacerými systémami a jedným z významných je i ekosystém tráviaceho traktu, ktorý vplýva na kompozíciu mikroflóry tráviaceho systému. Modifikuje zloženie hlienu na sliznici a je najvýznamnejším stimulátorom imunitného vývoja tráviacej sústavy.
Mikrobiálny profil tráviaceho traktu je všeobecne charakteristický absenciou anaeróbov v žalúdku a naopak ich prevahou v distálnych častiach hrubého čreva. Rovnováha v mikroflóre je teda zabezpečovaná prítomnosťou laktobacilov, bifidobaktérií, eubaktérií.. Funkcia fyziologickej mikroflóry je komplexná. Ak dôjde k jej narušeniu, začnú sa uplatňovať patogénne mikroorganizmy.
Medzi najčastejšie ochorenia, ktoré vznikajú na základe porušenia rovnováhy v mikroflóre patrí u mláďat kokcidióza a u vekovej kategórie od 2 do 8 mesiacov klostridióza.
V tradičnej prevencií a liečbe sa vo veľkej miere používali antikokcidiká, najčastejšie zo skupiny sulfonamidov, ale tiaž Robenidin a množstvo ďalších prípravkov. Nevýhody používania týchto preparátov sú v ochrannej dobe na mäso jatočných králikov, oslabenie imunitného systému, nepriaznivý vplyv na prospešnú mikroflóru. V dôsledku úbytku až vyničeniu prospešnej mikroflóry sa po 1 až 2 týždňoch po ukončení liečby objavujú tráviace poruchy prejavujúce sa tympániou (nafúknutím), hnačkou, nechutenstvom, stratou kondície, úbytkom hmotnosti až úhynom.
Preto sa v terapií začínajú vo veľkej miere využívať probiotiká, ktoré majú množstvo pozitívnych účinkov na organizmus ( antibakteriálny účinok, modulácia imunitného systému, lepší rast bakteriálnej mikroflóry, potláčanie zápalu, vytesňovanie patogénov zo sliznice čreva, zlepšujú trávenie a zvyšujú využiteľnosť krmiva ... )
Podieľajú sa na vytesňovaní a odstraňovaní patogénov, čím napomáhajú pri stabilizácií črevnej mikrofóry.
Pre ich dlhodobý efekt je podstatné, že dokážu vyvolať špecifické odpovede lymfatických buniek imunitného systému. Ich výsledkom je potlačenie zápalového procesu v čreve, čo sa prejaví i poklesom alergických prejavov. Platí však, že prospešné vlastnosti probiotík sa prejavia až pri pravidelnom a dlhodobom užívaní.
Na prevenciu a terapiu sa konkrétne využívajú potencované probiotiká, sú to bioprípravky, ktoré obsahujú probiotické kmene mikroorganizmov a synergicky pôsobiace komponenty prirodzeného pôvodu. Sú zostavené tak, aby sa ich účinok prejavil v tenkom, ale aj v hrubom čreve.
Najvýraznejšie výsledky boli dosiahnuté pri kombinácii prípravku PROPOUL ( Lactobacillus fermentum, maltodextrín, fruktooligosacharid) a prípravkom PROTEXIN PROFESSIONAL (Enterococcus faecium)
V tenkom čreve dochádza k adherencii na epitel čreva, vytvorí sa laktobacilový film, udržiava sa pH tvorbou kyseliny mliečnej. Pri optimálnom pH dochádza k tvorbe enzýmov, čo podporuje trávenie. Maltodextrín podporuje účinok laktobacilov. Fruktooligosacharidy sa uplatňujú v hrubom čreve a to podporou množenia symbiotickej mikroflóry, hlavne laktobacilov a bifidobaktérií. Udržiavajú nižšie pH, čím sa potláča množenie patogénnych mikroorganizmov. Regulujú enzymatickú činnosť, znižujú množstvo toxických a karcinogénnych látok. CITROENZYMIX podporuje tráviace procesy zvierat.
Nová overená schéma pri prevencii tráviacich porúch králikov
|
Prípravok |
Dĺžka podávania |
Samice pred pôrodom |
PROPOUL |
7 dní |
Samice počas kojenia |
PROPOUL |
7 dní |
Mláďatá pred odstavom |
PROPOUL |
Dva dni pred odstavom |
Odchov |
PROPOUL |
v 3 - týždňových intervaloch |
Králiky pred a po výstave, |
PROPOUL |
4 dni pred a týždeň po |
CARNIFARM podporuje tvorbu a sekréciu mlieka a pôsobí proti stresu.
Na záver môžeme zhodnotiť, že súčasný trend vo výžive, prevencií a liečbe chorôb zvierat vo všeobecnosti je charakterizovaný ústupom používania syntetických prípravkov a snahou nahradiť ich produktmi biotechnologického a naturálneho pôvodu, čo vytvára príležitosť pre uplatnenie probiotík v praxi.
Kontakt: +421 915 986 733
supuka.peter@gmail.com